Wszystko zaczyna się od zebrania z nabywcą i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Niesłychanie ważny jest rodzaj imprezy, albowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, wesele, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa elementów, które określają przebieg oraz konwencję uroczystości, potrzebne jest wobec tego wymuskanie oraz przedyskutowanie wszystkich elementów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest banalną usługą, jednakowoż musi być ustalony i przeprowadzony na najwyższym poziomie – Dieta pudełkowa Konstantynów Łódzki. Nie polega to jedynie na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w wskazane miejsce. Współczesny catering to także dobór trafnej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy.
Dobra aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, sposób serwowania, odpowiednia ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. Aby klienci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, bezbłędnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeśli jakaś firma cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprezę
gastronomiczną, nie za niesłychanie można w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, iż potrafi zrobić wszystko, to oznacza, że potrafi nie wiele. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, jednak musi pozostać przy reklamie i sprzedaży swojego menu, albowiem to robi najprzyzwoiciej i ma do tego możliwości.